Symbolická geografie Východu a Západu v současné české literatuře - Tvarůžková, Natálie (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce pojednává o podobách symbolické geografie, s nimiž se pojí ve vybraných dílech současné české literatury dichotomie Východu a Západu. První část je věnována teoretickým konceptům „symbolické geografie“ a imagologie. Následující část je zaměřena na typologii znaků a symbolů, jež tyto světy a sféry utvářejí a jaké jsou jejich charakteristické rysy. Třetí část je věnována vybraným prózám,které jsou zde jednotlivě rozebrány.V závěru diplomové práce si odpovíme na otázku, zda lze hovořit o Východu a Západu jako o ustálených topoi naší současné literární kultury.
Symbolic Geography of the East and the West in Contemporary Czech Literature
Keywords: symbolická geografie; imagologie; mentální mapování; východ; západ; současná česká próza; česká literatura; symbolic geography; imagology; mental mapping; east; west; contemporary czech prose; czech literature