Syntéza a struktura tetrylenů obsahujících objemné amidy - Leinweber, Petr (Univerzita Pardubice, 2020)
V rámci této bakalářské práce bylo provedeno několik pokusů o syntézu amidů kovů 14. skupiny se dvěma těmito kovy v různých oxidačních stavech. Výchozí trifenylgermylsubstituovaný amid (I) byl připraven transmetalační reakcí amidu lithného a následně byl použit k syntéze amidů cínatého a olovnatého. Prvním z připravených amidů byl [DippNGePh3]2Sn (II, Dipp = 2,6-di-(isopropyl)fenyl-), který byl syntetizován z amidu lithného získaného reakcí n-BuLi s výchozím aminem (I) a SnCl2 . Tento, v pevné fázi žlutý a v případě roztoku Et2O oranžový, produkt byl velmi nestabilní, a v roztoku se i v inertní atmosféře pomalu rozkládal za vzniku výchozího germylovaného amidu a kovového cínu. Tomuto rozkladu bylo zamezeno uchováváním připravených vzorků II při -20 °C. Druhým z připravených nízkovalentních amidů byl [DippNGePh3]2Pb (III). Obdobně jako jeho cínatý analog byl připraven transmetalační reakcí amidem lithným. Celá syntéza tohoto produktu probíhala, po předchozích zkušenostech s jeho cínovým analogem, za nízkých teplot Struktura I a II byla zkoumána pomocí NMR spektroskopie a v případě všech produktů také pomocí sc-XRD analýzy vypěstovaných monokrystalů.
Synthesis and structure of tetrylenes containing bulky amido ligands
Keywords: amid; cínatý; olovnatý; germyl substituovaný; amide; Tin(II); Lead(II); Germyl substituent