Nápoje s obsahem čajového extraktu a stanovení jeho obsahu - Hainiš, Štěpán (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením derivátů flavonu a methylxantinu v nápojích obsahující čajový extrakt. Nejprve byly optimalizovány podmínky separace metodou kapalinové chromatografie s UV detekcí a následně metoda přípravy vzorku. Pomocí optimalizované metody HPLC-DAD byly stanoveny jednotlivé derivátu flavonu a methylxantinu ve vzorcích ledových čajů obsahující extrakt zeleného nebo černého čaje, v sáčkových zelených a černých čajích a ve vzorcích instantních granulovaných čajů. Přítomnost těchto látek byla ověřena pomocí HPLC-MS. U všech vzorků byla změřena antioxidační kapacita metodou DPPH a ABTS a získané výsledky byly porovnány s množstvím antioxidantů ve vzorcích.
Determination of the content of tea in beverage with tea extract
Keywords: čaje; antioxidační kapacity; DPPH; ABTS; katechiny; flavonoidy; methylxantiny; HPLC-MS; HPLC-DAD; tea; antioxidant capacity; catechins; flavonoids; methylxanthines