Vlastnosti vybraných skel systému Gex-AsxS1-2x - Topičová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2005)
Byla připravena skla o složení GexAsxSe1-2x. U těchto skel byly stanoveny hodnoty měrné hmostnosti, teploty měknutí a hodnoty optické šířky zakázaného pásu. Struktura objemových vzorků byla zkoumána Ramanovou spektroskopií, IČ spektroskopií, DSC měřením a RTG difrakční analýzou. Byl studován i fotoindukovaný jev. Maximální fotocitlivost měl vzorek x=0,1167.
Properties of some glasses in GexAsxS1-2x system
Keywords: optické vlastnosti; expozice vzorků; záření; fotoindukce; Ramanova spektroskopie; Diferenční skenovací kalorimetrie; infračervená spektroskopie; chalkogenidová skla