Transparentnost v zadávání veřejných zakázek - Ondráčková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2004)
V první části se věnuji podmínkám, které odstartovaly potřebu přijmout nový zákon o zadávání veřejných zakázek a dále novému zákonu samotnému v podobě vládního návrhu. Ve druhé části pojednávám o korupci, která je důsledkem uplatňování slabého zákona. Nejprve zde nastiňuji problém společenského vnímání korupce v ČR a historické kořeny korupčního jednání, neboť obě tyto skutečnosti považuji za determinující prvek podmínek pro tvorbu nového zákona. Kapitola II.3 se věnuje určitým institutům v ČR, které souvisejí s potíráním korupčního chování i při veřejných zakázkách.
Transparenc of ordering public procurement
Keywords: Korupce; protikorupční aktivity; veřejné zakázky