Život dětského pacienta se skoliózou - Lohynská, Soňa (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou týkající se skoliózy v dětském věku, a v době dospívání. Práce je rozdělena na část teoretickou, i část praktickou - průzkumnou. Teoretická část se zabývá popisem a vznikem skoliózy, která souvisí i s rozdělením skoliózy na několik typů. Dále pak všemi možnostmi využití vyšetřovacími metodami, kterými lze skoliózu diagnostikovat, a následně jejím řešením, včetně ošetřovatelské péče. Teoretická část je zaměřena na popis a rozvoj skoliózy u dětí v období dospívání, je zde rozdělena podle typů a popsány jsou současné možnosti diagnostiky. Následně její řešení a ošetřovatelská péče. Druhá část bakalářské práce obsahuje průzkumný vzorek dětských pacientů, u kterých byla skolióza diagnostikována. S dětmi byly provedeny rozhovory na základě předem stanovených otázek, nahrávány na diktafon a poté překódovány do písemné formy. Následně byly všechny rozhovory vyhodnoceny.
Life of a child with scoliosis
Keywords: dětský věk; skolióza; rehabilitace; ošetřovatelská péče; child age; scoliosis; rehabilitation; nursing care