Od ženských rolí k ženské subjektivitě: Životní osudy Heleny Čapkové a její dcery v proměnách 19 a 20. století - Židuljaková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zaměřuje na komparativní analýzu ego-dokumentů Heleny Čapkové (1886-1961) a její dcery Heleny Koželuhové-Procházkové (1907-1967), s cílem postihnout mezigenerační proměnu ženské identity, vzdělanostních příležitostí a společenského postavení žen v českých zemích od konce 19. století do poloviny 20. století. Práce vychází z konceptu genderu jako historické kategorie (Joan W. Scott) a reflektuje rovněž přístupy Ute Frevert k dějinám emocionality a ženské zkušenosti. Na základě analýzy memoárů, korespondence a dalších osobních pramenů zkoumá nejen individuální zkušenost, ale také proměny kulturních norem, očekávání a genderových bariér, jimž obě ženy čelily. Výsledkem je studie, která přispívá k hlubšímu porozumění proměnám ženské role napříč generacemi v české moderní společnosti.
From female roles to female subjectivity: The Life Stories of Helena Čapek and her Daughter in the Changing 19th and 20th Centuries
Keywords: Helena Čapková; rodina Čapkova; Antonín Čapek; Božena Čapková; Josef Palivec; František Koželuh; Helena Koželuhová-Procházková; emancipace; Vesna; Helena Čapková; Čapek family; Antonín Čapek; Božena Čapková; Josef Palivec; František Koželuh; Helena Koželuhová-Procházková; emancipation; Vesna