Modelování úmrtnosti obyvatelstva ve vysokém věku a její porovnání ve vybraných evropských zemích - Schejbalová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2013)
Obsahem diplomové práce je modelování úmrtnosti dle pěti různých postupů na základě informací získaných z úmrtnostních tabulek, které v České republice zveřejňuje Český statistický úřad, se zaměřením se na obyvatelstvo ve vysokém věku. Modelování úmrtnosti pro vysoké věky znamená použít obyvatelstvo asi od 60 let výše, což je nezbytnou součástí finančního zabezpečení v důchodovém věku. Součástí práce je tedy i kapitola věnovaná životnímu a důchodovému pojištění. Dále se práce věnuje úmrtnostním tabulkám a jejich konstrukci, graduaci a jejich přijatelnosti. Na závěr byly vybrány modely - Graduace pomocí standardních tabulek a Gompertz-Makehamova funkce, ze kterých je, po jejich vzájemném porovnání, jeden vybrán a použit pro porovnávání úmrtnosti České republiky s vybranými evropskými zeměmi.
Simulation of Population's Mortality in Old Age and its Comparison in Selected European Countries
Keywords: Aktuárská demografie; životní pojištění; důchodové pojištění; modelování úmrtnosti; úmrtnostní tabulky; graduace; Gompertz-Makehamova funkce; Actuarial demographics; life insurance; pension insurance; simulation mortality; life tables; graduation; Gompertz-Makeham function