Srozumitelnost edukačních materiálů pro ženy v období klimakteria - Buchtová, Marie (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce je teoreticko-výzkumnou prací, která se zabývá srozumitelností edukačních materiálů týkajících se období klimakteria. Na základě teoretických poznatků o didaktice ošetřovatelství a hodnocení obtížnosti textu byly ve výzkumné části prezentovány výsledky studie v této oblasti. Studie zjišťuje četnost výskytu edukačních materiálů a jejich srozumitelnost pomocí matematické analýzy Mistríkova vzorce a pomocí Poslechového testu provedeného u 34 respondentek. Dále zkoumá vztahy mezi provedenými metodami a mezi Poslechovým testem a respondentkami.
Readability of educational materials for women in menopause
Keywords: didaktika ošetřovatelství; čtivost textu; Místríkův vzorec; poslechový test; klimakterium; didactics of nursing; readability of text; Mistrík formula; listening test; menopause