Stanovení vybraných tříd sfingolipidů v lidské plazmě pomocí hmotnostní spektrometrie - Kolářová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se zabývá vývojem shotgun metody, kde je vzorek do hmotnostního spektrometru zaváděn pomocí průtokové injekční analýzy, pro kvantitativní analýzu sfingomyelinů, ceramidů, hexosylceramidů a dihexosylceramidů v lidské plazmě. V teoretické části jsou nejprve shrnuty základní informace o lipidech, zejména sfingolipidech, hmotnostní spektrometrii, lipidomice a validaci analytické metody. Cílem práce bylo zoptimalizovat a validovat metodu, aplikovat ji pro stanovení koncentrací vybraných sfingolipidů ve standardním referenčním materiálu NIST SRM 1950 a výsledky porovnat s dostupnými údaji v literatuře. Optimalizovaná metoda byla finálně použita pro měření malé kohorty klinických vzorků zahrnujicí plazmu pacientů s kolorektálním karcinomem a zdravých kontrol.
Determination of selected sphingolipid classes in human plasma by mass spectrometry
Keywords: hmotnostní spektrometrie; lipidomika; rakovina; sfingolipidy; shotgun; validace; mass spectrometry; lipidomics; cancer; sphingolipids; shotgun; validation