Socio-ekonomické dopady na zaměstnance v rámci životního cyklu produktu - Špačková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce, na základě provedené rešerše, podává přehled o sociálním hodnocení životního cyklu výrobku, známém jako SLCA. V úvodu je vysvětlen pojem životního cyklu výrobku a jeho možné podoby. Dále je charakterizována metoda LCA, popisující hodnocení životního cyklu výrobku, její jednotlivé fáze a možnosti využití metody. Na ni v textu navazuje metoda SLCA používaná pro sociální hodnocení životního cyklu výrobku: vysvětleny jsou mimo jiné fáze SLCA, stakeholder kategorie a indikátory měření. Důraz je kladen na identifikování ukazatelů a sociálních dopadů v podniku. Praktická část je založena na identifikování a popsání socio-ekonomických dopadů na zaměstnance ve dvou podnicích. Na základě výsledků scénáře dotazování jsou pak oba podniky porovnány a je poukázáno na možné rozdíly mezi nimi.
Socio-economic impacts on employees in the course of a product's life cycle
Keywords: Životní cyklus výrobku; hodnocení životního cyklu; sociální hodnocení životního ceklu; ukazatele; kategorie dopadu; stakeholder kategorie; Life cycle; LCA; SLCA; indicators; impact categories; stakeholder categories