Opatření pro zajištění účinného a správného brzdění silničních vozidel - Kleprlík, Jaroslav (My University, 2016)
Článek se zabývá problematikou brzd a brzdění silničních vozidel. Autor zde uvádí právní předpisy Evropské unie a České republiky, které upravují problematiku schvalování technické způsobilosti a technické kontroly brzdového systému. Příspěvek popisuje jednotlivé fáze brzdění vozidla. Upozorňuje na nutnost dodržování bezpečného odstupu mezi vozidly a uvádí sankce za jeho nedodržení. Podrobněji se věnuje reakční době řidiče a opatřením, která ji příznivě ovlivňují. V článku jsou uvedeny vzorce pro výpočet hlavních ukazatelů brzdění.
MEASURES TO ENSURE EFFECTIVE AND CORRECT BRAKING OF ROAD VEHICLES
Keywords: bezpečný odstup; brzdná dráha; brzdění silničního vozidla; brzdový systém; doba brzdění; reakční doba řidiče; zpomalení při brzdění; safe following distance; braking distance; braking of road vehicle; braking systém; braking time; driver’s response period; braking deceleration