Anger in John Braine, John Wain - Fikejzová, Petra (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá skupinou autorů nazývanou Rozhněvaní mladí muži a jejich konkrétními díly. Cílem práce je nastínit důvody vzniku této skupiny právě v 50. letech ve Velké Británii. Vznikla jako reakce na poválečnou situaci a společenské změny. Teoretická část popisuje situaci po druhé světové válce a zmíněné změny. Dále se zabývá důvody hněvu, cíly a novým typem hrdiny Rozhněvaných mladých mužů. Hlavním cílem práce je vypracovat detailní analýzu vybraných textů s důrazem na dopad tehdejšího společenského kontextu na tato díla. Praktická část se tudíž zabývá díly Místo nahoře od Johna Braina a Pospíchej dolů od Johna Waina. Na základě těchto knih a jejich hlavních hrdinů jsou v práci naznačeny konkrétní příklady toho, o čem se mluví v teoretické části.
Hněv v díle Johna Brainea, Johna Waina
Keywords: Rohněvaní mladí muži; konflikty; společnosti; stereotyp; John Wain; Kingsley Amis; Angry Young Men; conflicts; society; stereotype