Rozbor podnikových nákladů (ČEZ Měření, s.r.o.) - Michková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vymezuje základní pojmy důležité pro rozbor nákladů, jako jsou primární a sekundární náklady, členění nákladů, Paretova analýza, kalkulace, nákladový objekt či vnitropodnikové účetnictví. Praktická část se týká optimalizace nákladů, jsou zde rozdělovány primární náklady podle nákladových druhů standardní účetní osnovy, kde analytická část účtů určuje upřesnění v rámci jednotlivých typů nákladových druhů. Tyto náklady jsou účtovány přímo na nákladová střediska. Poté je porovnána významnost nákladů pomocí Paretovy analýzy. Třetí kapitola se též zabývá primárními náklady, avšak jejich účtováním na nákladová střediska, nadřazenými a podřazenými objekty, rozúčtováním režií a hodinovými sazbami. Následně jsou zkoumány sekundární náklady společnosti, které spadají do 8. účtové třídy. Jde zde hlavně o poměrové náklady, hodinové sazby a pomocný přepočet kalkulace. Předposledním bodem jsou produkty a jejich jednotkové kalkulace, které vychází ze sekundárních nákladů. Zde se zabýváme montáží a demontáží, odběry a jejich časovým oceněním. Posledním bodem je optimalizace nákladové struktury, kde jsou hledány možnosti jak uspořit finanční prostředky, snížit náklady a zlepšit efektivnost prováděných výkonů.
Analysis of business costs (ČEZ Měření, s.r.o.)
Keywords: Primární náklady; sekundární náklady; Paretova analýza; produkty; kalkulace; nákladové objekty; nákladová střediska; vnitropodnikové účetnictví; Primary costs; secondary costs; Pareto analysis; products; calculation; cost objects; cost centers; internal accounting