Pohřebiště v Krkonoších aneb zrcadlo proměny společnosti v čase. - Sedláčková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2022)
Práce je věnována umělecko-historickému a historicko-sociologickému zmapování pohřebišť v Krkonoších. Zvláštní pozornost je věnována historii regionu, nahlížené skrze jeho multietnické (česko-německé) osídlení, jednotlivým hřbitovům, písemným a ikonografickým pramenům (obecní a farní kroniky, vlastivědná literatura německé provenience apod.), které se k nim vztahují. Historická hodnota vybraných pohřebišť je doložena vybraným souborem artefaktů (architektura a kříže).
Historical Burial Grounds in the Districts of Giant Mountains as a Mirror of the Transformation of the Society in Time
Keywords: Krkonoše; pohřebiště; Němci; Češi; Sudety; památková péče; Giant Mountains; cemeteries; Germans; Czechs; Sudetenland; monument care