Geocaching - Doležalová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2010)
Hlavním cílem práce je vylíčit prostřednictvím metod sociální antropologie podsatné principy, na nichž jsou utvářeny a fungují vazby ve společenství geokešerů a to na základě kvalitativního výzkumu sociálních aspektů spojených s Geocachingem a příslušné literatury. V terénním výzkumu šlo o pochopení a porozumění jednání hráčů Geocachingu tak, jak jej vidí oni sami bez nutnosti generalizace na celé společenství. Ačkoliv se v Geochaingu jedná v prvé řadě o hru, práce by chtěla vysvětlit, nakolik je tato aktivita provázána i s jinými společenskými skutečnostmi. Důraz je kladen na formy interakce mezi hráči, která je vedena jak v rovině virtuální, tak reálné. Při hledání odpovědí budeme vycházet z toho, že Geocaching funguje jako organický společenský systém, v jehož rámci probíhá několik druhů interakcí, a který je neustále rozvíjen novými podněty z řad samotných hráčů. Tím je utvářeno svébytné společenství geokešerů.
Geocaching
Keywords: Geocaching; hry; zájmové komunity; společenské struktury; interakce; Geocaching; games; social communities; social structures; interactions