Porodnost jako společensko-demografický jev a její vývoj v České republice v letech 2001-2005 - Matěja, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2006)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou porodnosti jako důležitého společensko-demografického jevu. Vychází ze širších souvislostí populace a společnosti, jsou v ní vymezeny základní pojmy vztahující se k plodnosti a porodnosti, její analýze, hodnocení a determinantům. Popisuje též možnosti a nástroje populační politiky. Následuje analýza vývoje porodnosti na území České republiky ve 20. století, doplněná nejnovějšími poznatky z let 2001 až 2005 a završená dlouhodobým výhledem pro nadcházející roky. Prostor je věnován též mezinárodnímu srovnání, zejména s ostatními členskými státy Evropské unie. Práce obsahuje rovněž výsledky dotazníkového šetření o stavu a budoucím vývoji porodnosti, které jsem provedl mezi klientelou žen ve věku 20 až 30 let.

This bachelor work deals with the problems of natality as the important social-demographic phenomenon. It comes from the wider coherence of population and society. The basic terms relating to fertility and natality, its analysis, evaluation and determiners, are defined here. It also described possibilities and tools of the population policy. Following is the analysis of progress of the natality in the area of the Czech Republic in the 20th century completed with the up-to-date findings and concluded with view to following years. The place is also give to international compare especially with other states of the European Union. The work also comprehends results of the question-form inquiry about the situation and incoming progress of the natality, which I have made among the group of 20-30 years old women.
Natality as a social-demographic phenomenon and its progress in the Czech republic between the years 2001-2005
Keywords: fertility; Population; population policy; natality; society; progress of the natality; plodnost; populace; populační politika; porodnost; společnost; vývoj porodnosti