Vliv přímých zahraničních investic na ekonomickou výkonnost regionu - Hýblová, Aneta; Zdražil, Pavel (Univerzita Pardubice / Civitas per Populi, 2013)
Příspěvek se zabývá problematikou přímých zahraničních investic v České republice a jejích regionech. První část shrnuje zhodnocení aktuálního stavu a vývoje přímých zahraničních investic v českých regionech. Druhá část je zaměřena na posouzení vlivu přímých zahraničních investic na tvorbu regionálního HDP a zaměstnanost, a současně porovnání intenzity vývoje přímých zahraničních investic a zmíněných ukazatelů. Na základě provedených analýz byly zjištěny značné disproporce v rozložení přímých zahraničních investic mezi sledovanými regiony, a to jak vzhledem k stavu, tak k vývoji. Dále bylo zjištěno, že zatímco vliv PZI na tvorbu regionálního HDP je značný, k problematice zaměstnanosti se překvapivě jeví spíše jako irelevantní.
The foreign direct investments impact on performance of a regional economics
Keywords: přímé zahraniční investice; regiony; disparity; foreign direct investments; regions; disparities