Konflikty a mobbing na pracovišti - Zemaník, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá konflikty a mobbingem na pracovišti. Je tvořena sekundární studií tohoto tématu na základě dostupné literatury. V první části nabízí rozdělení, příčiny vzniku, příznaky, podněty a strategie řešení konfliktů na pracovišti, jež by mohly v pracovním životě pomoci k jejich včasnému odhalení, zabránění jejich eskalaci a úspěšnému usměrnění. Druhá část práce zvýrazňuje úlohu mobbingu, jemuž se v posledních letech věnuje stále větší pozornost. Zde uvedená opatření proti mobbingovým aktivitám jsou pouze doporučená, neboť případy mobbingu na pracovišti jsou individuální a značně se od sebe liší. Žádná pravidla pro jeho zamezení bohužel neexistují, je však lepší bojovat, než nečinně přihlížet.
Conflicts and mobbing at the workplace
Keywords: conflicts; mobbing; Stress; employee relations; interpersonal communication; konflikty; mobbing; stres; pracovní vztahy; mezilidská komunikace