Studie využitelnosti jodičnanů a jodistanů v pyrotechnice - Miklica, Pavel (Univerzita Pardubice, 2020)
Teoretická část diplomové práce se zabývá přípravou a výrobou běžných jodistanů, jodičnanů, bromičnanů a bromistanů, dále popisem jejich základních fyzikálně-chemických a toxikologických vlastností a využití jodičnanů a jodičnanů v pyrotechnice. V experimentální části byla stanovována hygroskopicita vybraných jodičnanů a jodistanů, jejich kompatibilita s konstrukčními materiály a palivy, chování binárních složí palivo/okysličovadlo při záhřevu, citlivost ke tření, nárazu a jiskře. Byly také připraveny jodičnan a jodistan amonné, u kterých byly změřeny základní výbušinářské parametry.
Usability study of iodates and periodates in pyrotechnics
Keywords: jodistany; jodičnany; pyrotechnická slož; citlivost; periodates; iodates; pyrotechnic composition; sensitivity