Kombinovaný screening, triple test a GBS v graviditě - Ptáčníková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2009)
Tématem této bakalářské práce je kombinovaný screening, triple test a GBS v graviditě. Je to práce teoreticko - výzkumná. V teoretické části se autorka zabývá třemi screeningovými vyšetřeními a to kombinovaným screeningem, triple testem a screeningem GBS v graviditě. U každého screeningového vyšetření se autorka zaměřila především na to, k čemu se daný screening používá, jak vyšetření probíhá, kdy se provádí a jak jsou výsledky screeningu hodnoceny. Ve výzkumné části se autorka zaměřila na využívání daných screeningových vyšetření v praxi. Dále autorku zajímalo, zda jsou v praxi dodržována doporučená rozmezí pro provádění screeningových vyšetření a jaká další vyšetření podstupují těhotné ženy v případě pozitivního výsledku kombinovaného screeningu nebo triple testu. Je zde také porovnání, do jaké míry se řídí Pardubická krajská nemocnice a.s. doporučenými postupy České gynekologicko - porodnické společnosti týkající se léčby GBS v těhotenství a za porodu a České neonatologické společnosti týkající se péče o novorozence GBS negativních, pozitivních nebo nevyšetřených matek.
Combined screening, triple test and GBS in pregnancy
Keywords: biochemické markery; kombinované screening; nuchální translucence; screening; screening GBS v graviditě; triple testy; biochemical markers; combined screening; nuchal translucency; screening; screening GBS in pregnancy; triple tests