Individuální péče porodní asistentky v období těhotenství a porodu - Řezáčová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce na téma individuální péče porodní asistentky v období těhotenství a porodu je prací teoreticko-průzkumnou. Teoretická část představuje myšlenku individuální péče, poskytovanou porodními asistentkami z center porodní asistence. Dále je zde rozebrána role porodní asistentky v České republice, její vzdělání, kompetence, pracoviště a charakteristika péčí, které může poskytovat. V průzkumné části jsou pomocí polostrukturovaných rozhovorů zjišťovány subjektivní prožitky žen, které využily služeb centra porodní asistence a potkávaly se tak s jednou porodní asistentkou již v těhotenství a ta je následně doprovodila i u porodu. Dále se průzkum zabývá nedostatky a přínosy této poskytované péče.
Individual care of a midwife during pregnancy and childbirth
Keywords: Centrum porodní asistence; individuální péče; porod; porodní asistentka; respektující péče; těhotenství; Birth center; childbirth; individual care; midwife; pregnancy; respectful care