Výskyt arkobakterů a jejich přežívání v přítomnosti vybraných přírodních látek - Kučerová, Simona; Šilha, David; Vytřasová, Jarmila (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakterie rodu Arcobacter mohou způsobit nepříjemná onemocnění nejen lidí, ale i zvířat, a proto je třeba jejich výskyt v potravinách eliminovat. V této studii byly testovány vzorky potravin a vod na přítomnost arkobakterů a prováděna jejich identifikace metodou multiplex PCR. Dále bylo ověřeno přežívání těchto mikroorganismů v přítomnosti extraktů z rostlinných matric difúzní metodou v jamce a následně byla stanovena minimální inhibiční koncentrace pro jednotlivé extrakty. Pro experimenty byly zvoleny kmeny Arcobacter cryaerophilus a Arcobacter butzleri, a to jak sbírkové kmeny, tak izoláty získané z potravin. Všechny testované extrakty z přírodních látek působily na bakterie rodu Arcobacter inhibičně. Mezi jednotlivými testovanými kmeny byly nepatrné odlišnosti, ale jednoznačně nejúčinnější proti arkobakterům byly rakytníkové extrakty. Pro ověření inhibičního účinku tohoto extraktu na bakterie rodu Arcobacter byl proveden pokus v reálné potravině.
The occurrence of arcobacters and their survival in the natural plant presence
Keywords: Arcobacter spp.; inhibice; přírodní extrakty; rakytník; máta; celer; Arcobacter spp.; inhibition; natural extracts; sea buckthorn; mint; celery