Vzdělávání Porodních asistentek v Pardubicích v letech 1930-1950 - Kočí, Šárka (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce je zaměřena na historii vzdělávání porodních asistentek v Pardubicích, a to v letech 1930-1950. V teoretické části je shrnuta problematika vzdělávání porodních asistentek od pravěku do současnosti a jsou zde uvedeny významné osobnosti pro vzdělávání porodních asistentek v Česku. V praktické části je uvedena nejvýznamnější osoba pro vzdělávání porodních asistentek v Pardubicích. Dále je zde popsán Státní ústav pro vzdělávání a výcvik porodních asistentek v Pardubicích, jeho založení, vývoj a zrušení. A v neposlední řadě je zde popsána i výuka na Vyšší sociálně zdravotní škole, kde probíhala výuka porodních asistentek po zrušení Státního ústavu pro vzdělávání a výcvik porodních asistentek v Pardubicích. Výzkum byl prováděn metodou kvalitativní studie tematické analýzy dokumentů.
Education of midwives in Pardubice in the years 1930-1950
Keywords: porodní asistentka; vzdělávání; pardubice; rok 1930-1950; midwives; education; pardubice; year 1930-1950