Vliv průběhu sladování a vaření piva na zastoupení fenolických látek obsažených ve sladovnickém ječmeni - Nožičková, Hana (Univerzita Pardubice, 2014)
První část diplomové práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace dvaceti dvou fenolických látek s využitím gradientové eluce. Optimalizovaná separace byla využita pro analýzu extraktů volných a vázaných fenolických látek obsažených v ječmeni, sladu a meziproduktů při výrobě sladu a piva. Dále byla stanovena antioxidační kapacita jednotlivých extraktů a celkový obsah fenolických látek. Výsledky získané těmito spektrofotometrickými technikami byly porovnány s obsahem fenolických látek stanovených pomocí kapalinové chromatografie. V neposlední řadě bylo sledováno fragmentační chování dostupných fenolických standardů pomocí hmotnostní spektrometrie a ve spojení s kapalinovou chromatografií byla tato technika využita ke kvantifikaci minoritních fenolických látek obsažených v jednotlivých extraktech.
Influence of malting and brewing on representation of phenolic compounds present in malting barley.
Keywords: kapalinová chromatografie; fenolické látky; extrakce; antioxidační kapacita; ječmen; slad; pivo; liquid chromatography; phenolic compounds; extraction; antioxidant activity; barley; malt; beer