Komunikace s hospitalizovaným dítětem - scoping review - Brejčáková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato práce se věnuje tématu komunikace s hospitalizovaným dítětem. Cílem práce je vyhledat a popsat dostupné nástroje zaměřující se na komunikaci s hospitalizovaným dítětem. Práce je zpracována formou scoping review, která poskytuje systematický přehled odborné literatury zabývající se tímto tématem. Výsledky ukazují, že používané nástroje se liší podle věku dítěte, formy sběru dat i kulturního kontextu. Pro efektivní hodnocení se jako nejvhodnější jeví kombinace kvantitativních a kvalitativních přístupů. Tato zjištění přinášejí aktuální poznatky využitelné v klinické praxi a mohou sloužit jako podklad pro zlepšení komunikace s dětskými pacienty a jako podklad pro další výzkum.
The communication with hospitalized children in healthcare - a scoping review
Keywords: komunikace; hospitalizované děti; měřící nástroje; zdravotnické prostředí; communication; hospitalization children; measuring instruments; healthcare environment