Vývoj gramotnosti dětí ve východní Africe - Sobotíková, Klára (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce se zabývá problematikou vzdělávání ve Východní Africe. Popisuje zeměpisnou oblast Východní Afriky, její kulturní, politickou i ekonomickou situaci a problematiku AIDS. Zvláště se zaměřuje na rozvoj vzdělanosti této oblasti, na aktivity české humanitární organizace Člověk v tísni a také na aktivity dvou největších mezinárodních kulturních organizací UNESCO a UNICEF. Popisuje projekty, kterými tyto organizace podporují rozvoj vzdělanosti a zlepšení životní úrovně rozvojových zemí Afriky. Práce také obsahuje rozhovor s dobrovolníkem organizace Člověk v tísni, který navštívil Etiopii a hodnotil vzdělávací projekty, které v této oblasti organizace Člověk v tísni praktikuje.
Children's literacy evolution in East Africa
Keywords: Afrika; gramotnost; vzdělání; politická situace; ekonomická situace; AIDS; Humanitární pomoc; Africa; literacy; Education; political situation; economic situation; AIDS; humanitarian help