Vampyrismus a lykantropie: Fenomén současné fantasy literatury - Kučerová, Nela (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce je rozdělena na dvě hlavní části - část teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje vampyrismu a lykantropii v historickém kontextu zejména z etnografického hlediska. Dále se zabývám teorií populární kultury, na které je fenomén fantasy literatury s upíří tématikou založen. Největší prostor je věnován samotné fantasy literatuře s upíří tématikou. Aby tato kapitola mohla být považována za komplexní, považovala jsem za nutné, byť jen okrajově, zmínit počátky vampyrismu a lykantropie ve fantasy literatuře. V kapitole zabývající se současnou fantasy literaturou předkládám podžánry, které svým zaměřením spadají do fantasy literatury s upíří tématikou. Také se věnuji obeznámení s nadpřirozenými bytostmi z literárního hlediska. Praktická část je věnována kvantitativnímu výzkumu, jehož hlavním předmětem je dotazník, který byl předložen určitému počtu respondentů. Téma výzkumu jsem zvolila následovně: "Fantasy literatura s upíří tématikou". Následuje vyhodnocení dotazníku, interpretace odpovědí a verifikace či falsifikace predeterminovaných hypotéz.
Vampirism and Lycanthropy: The phenomenon of contemporary fantasy literature
Keywords: vampyrismus; lykantropie; teorie populární kultury; fantasy literatura; vampirism; lycanthropy; theory of popular culture; fantasy literature