Kyselina dokosahexaenová a její význam v organismu - Kohoutová, Ilona (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je věnována účinkům kyseliny dokosahexaenové v organismu a problematice poměru n-3/n-6 polynenasycených mastných kyselin a příjmu rybího oleje. Popisuje účinky kyseliny dokosahexaenové a celé skupiny n-3 PUFA, mezi něž patří účinky protizánětlivé, anti-aterogenní, n-3 PUFA zlepšují stabilitu plaku, snižují endoteliální aktivaci, zlepšují cévní permeabilitu. Jejich příznivé účinky jsou prokázány např. u kardiovaskulárního systému, u imunity, u vývoje mozku a další.
The role of docosahexaenoic acid in human organism
Keywords: kyselina dokosahexaenová; n-3 PUFA; kardiovaskulární onemocnění; imunita; mozek; docosahexaenoic acid; cardiovascular disease; immunity; brain