Elektroanalýza - Švancara, Ivan (Univerzita Pardubice, 2019)
Tento učební text je určen studentům specializace Elektroanalytické chemie, během magisterského studia na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Impulsem i hlavním důvodem pro jeho sepsání byla potřeba nabídnout studujícím komplexní materiál, který - spolu s příslušnými přednáškami - budou mít k dispozici pro přípravu ke zkoušce. Může však posloužit i těm, kdo se více zajímají o obor, jenž proslavil československou a českou vědu doslova po celém světě a který tvořil významnou část vědecko-výzkumného odkazu Prof. Heyrovského, našeho dosud jediného laureáta Nobelovy ceny za přírodní vědy. Předkládaná skripta tvoří dvě základní části. Nejprve jde o souhrn a opakování důležitých kapitol z elektrochemických a elektroanalytických měření – tedy oblastí, z nichž elektrochemie představuje historicky nejstarší obor fyzikální chemie, zatímco elektroanalýza je její aplikovanou odnoží, se zaměřením hlavně na rozbor a stanovení nejrůznějších látek. Druhá část je speciální a představuje soubor vybraných témat z elektroanalytické chemie, reprezentující ve většině současný přístup k oboru. Jsou však zařazeny i některé přežité, ale ve své podstatě stále inspirující experimenty, a nechybějí ani poslední trendy či vyhlídky oboru do blízké budoucnosti. Mezi příslušnými kapitolami, podkapitolami a odstavci nalezne čtenář i takové, jež se v česky psané učebnici podobného zaměření objevují vůbec poprvé.
Vybrané kapitoly (učební text)
Keywords: elektroanalýza; elektroanalytická chemie; elektrochemie