Směsné oxidické pigmenty na bázi Bi-Ce-Ti - Hlaváčková, Iva (Univerzita Pardubice, 2018)
Předkládaná diplomová práce se zabývá syntézou a hodnocením směsných oxidických pigmentů na bázi Bi-Ce-Ti s obecným vzorcem Bi2Ce2-xTixO7, kde x = 0; 0,25; 0,5; 0,75; 1,0; 1,25; 1,5; 1,75; 2,0. Zkoumány byly barevné vlastnosti v závislosti na teplotě výpalu a proměnném obsahu Ti a Ce. Byly ověřeny možnosti aplikace do organického pojivového systému a keramické glazury těchto pigmentů.
Mixed oxide pigments based on Bi-Ce-Ti
Keywords: anorganické pigmenty; keramické pigmenty; pyrochlorové sloučeniny; organické pojivo; keramická glazura; inorganic pigments; ceramic pigments; pyrochlore compounds; organic binder; ceramic glaze