Ubiquitin a jeho role v patofyziologii neurodegenerativních chorob - Synková, Ludmila (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se věnuje struktuře a funkci proteinu ubiquitinu a jeho zapojení v ubiquitin-proteazomálním degradačním systému. Zde jsou hlavními body zejména ubiquitinace, degradace pomocí 26S proteazomu a deubiquitinace cysteinovými proteázami. Dále je popsáno zapojení ubiquitinu a ubiquitin-proteazomálního systému v neurodegenerativních chorobách: Alzheimerově chorobě, Parkinsonově chorobě, Huntingtonově chorobě a amyotrofické laterální skleróze. Poslední část popisuje výzkum ubiquitinu v séru a mozkomíšním moku.
Ubiquitin and its role in the pathophysiology of neurodegenerative diseases
Keywords: ubiquitin; UBB+1; ubiquitin-proteazomální systém; proteazom; degradace proteinů; neurodegenerativní poruchy; ubiquitin-proteasomal system; proteasome; protein degradation; neurodegenerative diseases