Průmyslové trhaviny - Němec, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2015)
Předložená disertační práce vychází ze zadání projektu MPO ČR č. FR-TI 2/639, tedy z aplikovaného výzkumu využití delaborovaných trhavin na bázi TNT pro přípravu průmyslových trhavin. V rámci řešení byla navržena poloprovozní linka na výrobu W/O emulzních matric a trhavin v podmínkách Poličských strojíren, a.s., které linku realizovaly a převzaly i technologický postup výroby emulzních trhavin. V oblasti základního výzkumu byla pozornost věnována vlivu složení anorganické fáze na fyzikálně-chemické a výbušinářské parametry emulzních trhavin typu W/O se zacílením především na vliv dusičnanu vápenatého. Studiem závislosti detonační rychlosti (VoD) na složení anorganické fáze byl zjištěn kritický obsah AN v emulzní trhavině. U čtyř typů W/O trhavin byl stanoven kritický průměr v hliníkových trubkách, a byla stanovena teoretická VoD v nekonečném průměru. Ze znalosti průběhu závislosti detonační rychlosti na průměru nálože bylo možné vypočítat šířku reakční zóny, která dobře odpovídala experimentálně stanovené šířce pomocí doposud nepoužívané fotonové Dopplerovi velocimetrie (PDV); tato aplikace souvisí s řešením v rámci projektu TA ČR No. TA02010923. PDV bylo dále použito pro stanovení rychlosti částic v reakční zóně dvou emulzních trhavin W/O typu. Byly nalezeny významné body detonace, jako jsou ZND a CJ body a byla také stanovena šířka reakční zóny. Tato zjištění přispívají k objasnění chemie a fyziky detonace emulzních W/O trhavin, obsahující i jiné dusičnany než AN, a jsou potenciálně využitelné pro modelaci těchto jevů. Zcitlivění W/O emulzních matric delaborovaným TNT, označovaným jako Politol, se ukázalo být nevhodným, a proto byl Politol nahrazen delaborovanou směsnou trhavinou na bázi TNT a RDX, označovanou jako Kompozice B 50/50. Kompozicí B zcitlivěné emulzní trhaviny vykazovaly již stabilní detonační parametry; jejich VoD je možné přídavkem Kompozice B měnit v relativně širokém rozmezí, ovšem RPS těchto trhavin je v uvedeném smyslu ovlivněna v řádu jednotek procent. Delším skladováním u W/O trhavin, zcitlivěných TNT, docházelo k poklesu intenzity výbušné přeměny, při jejich zcitlivění Kompozicí B tomu bylo naopak. Z hlediska detonačních parametrů by směsi W/O emulzních matric a delaborovaných trhavin mohly být náhradou klasických dynamitů.
Industrial Explosives
Keywords: Průmyslové trhaviny; emulzní trhaviny; delaborované trhaviny; emulze voda v oleji; detonace; detonační parametry; Industrial explosives; emulsion explosives; demilitarized explosives; water in oil emulsion; detonation; detonation parameters