Difúzní svařování v ochranné atmosféře s použitím přechodových mezivrstev - Kolařík, Ladislav; Kolaříková, Marie (Univerzita Pardubice, 2013)
Příspěvek pojednává o difúzním svařování v inertní ochranné atmosféře za použití nízkého tlaku. Je zde popsán způsob a parametry svařování nejpoužívanější titanové slitiny (TiAl6V4) s vysokolegovanou korozivzdornou austenitickou ocelí (X5CrNi18-10) za použití Ni mezivrstvy s tloušťkou 20 μm. Vytvořené spoje byly vyhodnoceny metalograficky, dále byla provedena EDS analýza chemického složení rozhraní svarového spoje a změřen průběh nanotvrdosti. Výsledky ukazují na vhodnost použití Ni mezivrstvy při tomto způsobu spojování materiálů.
Keywords: difúzní svařování; Ni mezivrstva; Ti slitiny; korozivzdorná ocel