Výpočty aktuárské demografie v tabulkovém procesoru - Kameník, Martin (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem diplomové práce je teoreticky popsat a aplikovat metody a techniky modelování úmrtnosti a konstrukce úmrtnostních tabulek v životních pojišťovnách. Diplomová práce bude řešit následující problémové okruhy: Modelování úmrtnosti - délka života, míry úmrtnosti, intenzita úmrtnosti, zákony úmrtnosti. Úmrtnostní tabulky a jejich konstrukce. Metody graduace (vyhlazování) úmrtnostních tabulek a jejich aplikace. Testování kvality graduace. Úmrtnostní tabulky pro vysoké věky. Vyrovnání Gompert-Makehamovou funkcí. Ukázka popsaných metod při využití tabulkového procesoru Excel.
Calculations of Actuarial Demography in the Spreadsheet
Keywords: aktuárská demografie; úmrtnost; úmrtností tabulky; životní pojištění; graduace; tabulkové procesory; actuarial demography; mortality; life tables; life insurance; smoothing; spreadsheet