Syndrom vyhoření u všeobecných sester - Kulichová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou syndromu vyhoření u všeobecných sester na chirurgickém oddělení. Práce se dělí na část teoretickou a průzkumnou. Teoretická část práce je zaměřená na popis syndromu vyhoření a stresu. Dále osobnostní profil všeobecné sestry, pracovní náplň všeobecných sester na chirurgickém oddělení a duševní hygiena všeobecných sester. V průzkumné části byl zvolen anonymní kvantitativní průzkum, kde sběr dat probíhal pomocí standardizovaného dotazníku MBI a doplňkovými otázkami vlastní tvorby. Průzkumná část zjišťuje míru výskytu syndromu vyhoření a prevenci ze strany všeobecných sester a zaměstnavatele. Ze získaných dat vyplynulo, že 73 % respondentů trpí vyhořením v některé oblasti. Prevence všeobecných sester je dostatečná, naopak prevence ze strany zaměstnavatele je hodnocená nedostatečně.
Burnout syndrome in general nurses
Keywords: syndrom vyhoření; všeobecná sestra; stres; chirurgické oddělení; prevence; burnout syndrome; general nurse; stress; surgical department; prevention