Vliv jednorázové kulturní akce na rozvoj regionu se zaměřením na Hlavní město Praha a Středočeský kraj - Skalický, Petr (Univerzita Pardubice, 2008)
Tématem bakalářské práce je vliv jednorázové kulturní akce na rozvoj regionu se zaměřením na hl. m. Praha a Středočeský kraj. Bakalářská práce se zabývá možností rozvoje regionů prostřednictvím pořádání Letních olympijských her, jako jedné z forem jednorázových kulturních akcí. Cílem práce je charakteristika očekávaných přínosů, negativních dopadů a celkového vlivu případného pořadatelství olympijských her a to pro hl. m. Prahu i celou Českou republiku. Teoretická část je věnována teorii regionálního rozvoje a cestovního ruchu a řešením této problematiky na území ČR. Zohledněny jsou také vlivy EU v uvedené oblasti. Praktická část je zaměřena na popis projektu zamýšleného pořadatelství Letních olympijských her v Praze a to s jeho dopady v oblasti regionálního rozvoje. Součástí jsou též základní finanční aspekty celého projektu.
The impact of a one-shot cultural event on the development of a region and in particular the city of Prague and the Central Bohemia region
Keywords: Regional development; Regional Politics; Tourism; economic studies; budgets; Infrastructure; territory analyses; cultural events; Regionální rozvoj; Regionální politika; Cestovní ruch; ekonomické studie; rozpočty; Infrastruktura; územní analýzy; kulturní akce