Modelování říčního toku - Beránek, Jan (Univerzita Pardubice, 2019)
Cílem práce je prostudovat matematické nástroje pro modelování laminárního proudění a vytvořit aplikaci umožňující grafické znázornění vodního toku. V práci jsou uvedeny základní principy a technické prostředky pro měření rychlosti proudění. Matematické modely popisující laminární proudění tekutin umožňují nalézt odhady rychlostí vodního toku i v místech, kde měření rychlosti nebylo realizováno. Vytvořená softwarová aplikace graficky prezentuje rychlosti proudění na libovolných souřadnicích vodního toku, zobrazuje říční čáru a poskytuje numerické výsledky konkrétní studie. Pro vytvoření aplikace je využit objektově orientovaný programovací jazyk JAVA a jako vývojové prostředí jsou použity Net-Beans. K některým matematickým výpočtům jsou použity knihovny třetích stran.
Modelling of the river flow
Keywords: laminární proudění; říční čára; regresní model s podmínkou; odhad rychlosti; Java; NetBeans; laminární proudění; říční čára; regresní model s podmínkou; odhad rychlosti; Java; NetBeans