Stanovení sérových a tkáňových cytokinů v jaterní tkáni - Kotraš, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2008)
Cytokiny jsou proteiny sloužící ke komunikaci mezi buňkami. Cytokiny se podílejí na regulaci různých procesů v organizmu, například zánětu. Měření prozánětlivých cytokinů ve tkáni má význam pro zjištění stavu zánětlivého procesu v příslušné tkáni. Cílem této pilotní práce bylo zavedení a charakterizování modelu NAFLD na potkanech, přičemž jaterní poškození bylo navozeno podáváním vysokotukové diety. Po skončení experimentu byly v séru sledovány biochemické a metabolické změny a v jaterní tkáni byly stanoveny markery jaterního poškození, včetně vybraných prozánětlivých cytokinů. Na základě výsledků těchto vyšetření byl pozorován vliv vysokotukové diety na poruchy metabolizmu a poškození jater. Stanovení cytokinů v séru a jaterní tkáni bylo hlavním cílem mé diplomové práce. Získané výsledky budou sloužit pro další studie prováděné na tomto modelu a mohou se podílet na lepším poznání patogeneze NAFLD. Znalost patogeneze může pomoci při vývoji léčebných postupů této choroby, která je často asociovaná s metabolickým syndromem a je velmi rozšířena ve vyspělých zemích, zejména západní Evropy a Severní Ameriky.
Measurements of serum and tissue cytokines in rat liver
Keywords: cytokines; liver tissue; cytokiny; jaterní tkáň