Buněčné linie v testování neurotoxicity - Dulíčková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce je věnována neurálním buněčným liniím a jejich využití při testování neurotoxicity. V úvodní části práce jsou zmíněny nejvýznamnější vybrané přírodní a syntetické neurotoxiny a zároveň je popsáno jejich neurotoxické působení na organismus. Jedna z kapitol dále pojednává o neurotoxicitě nanočástic. Zmíněny jsou obecné vlastnosti nanočástic a důraz je kladen zejména na popis mechanismu jejich toxického působení, kterým je indukce oxidačního stresu. Dále jsou v práci definovány obecné mechanismy, kterými je neurotoxické působení zprostředkováno. Podrobně je popsán mechanismus neurotoxického působení glutamátu. Druhá část práce se věnuje vlastnímu testování neurotoxicky působících látek na buněčných liniích. Na základě této práce byly vytipovány a charakterizovány nejčastěji využívané buněčné linie pro testování neurotoxicity. Následně byly u nejvýznamnějších zejména lidských buněčných linií porovnány přednosti a nedostatky jejich použití.
Cell lines in neurotoxicity testing
Keywords: neurotoxicita; buněčné linie; nanomateriály; glutamát; buněčná linie SH-SY5Y; neurotoxicity; cell lines; nanomaterials; glutamate; SH-SY5Y cell line