Ekologické aspekty současné religiozity: Religiozita a filosofie environmentálního myšlení - Kavalířová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2004)
Práce popisuje environmentální směry současnosti, které mají filosofický nebo religiózní přesah. Všímá si důvodu zájmu o ně a pojmenovává je religionistickou terminologií. Konkrétně si všímá třech hnutí: novopohanství, buddhismus a New Age.
Ecological aspects of contemporary religiosity: Religiosity and philosophy of environmental thinking
Keywords: Náboženství; ekologie; buddhismus; New Age; novopohanství; náboženská hnutí; příroda; religiozita