Dodržování bariérového režimu u pacienta s multirezistentní infekcí - Svobodová, Kamila (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na dodržování bariérové ošetřovatelské péče u pacientů kolonizovanými multirezistentními kmeny. V teoretické části jsou shrnuta podstatná teoretická východiska týkající se bariérové ošetřovatelské péče, hygieny rukou a multirezistentních kmenů. Cílem výzkumné části bylo zmapovat úroveň znalostí ošetřujícího personálu o dodržování bariérové ošetřovatelské péče poskytované na jednotkách intenzivní péče a na oddělení resuscitační péče. Kvantitativní výzkum probíhal formou anonymních dotazníků týkajících se vědomostí o správném dodržování bariérové péče. Druhá část výzkumu se zaměřovala na pozorování ošetřujícího personálu na totožných pracovištích, na nichž byly rozdány dotazníky. V závěru práce jsou uvedeny výsledky výzkumu, připomínky k výsledkům, případová studie a doporučení pro praxi.
Compliance barrier care of patient with multi-resistant infection
Keywords: multirezistentní infekce; bariérová péče; hygiena rukou; sterilizace; dezinfekce; izolace; multi-resistant infections; barrier nursing care; hand hygiene; sterilization; disinfection; isolation