Srovnání materiálů a technik používaných pro retuše nástěnných maleb ve 20. století v českých zemích - Burešová, Iva (Univerzita Pardubice, 2007)
Cílem práce je srovnání materiálů a technik používaných pro retuš nástěnných maleb ve 20. století v Českých zemích. Vysvětluje pojem retušování a požadavky, které jsou na retuš kladeny. Popisuje jednotlivé druhy a způsoby retuše. Uvedeny osobnosti, které ovlivnily a formovaly obor. Zásadami, ze kterých způsoby retuše vycházely, byly teorie Cesara Brandiho a podněty, které vznikly v Itálii. Diskuzí přispívá k ujasnění základních požadavků kladených na retuš nástěnných maleb. Z technologického hlediska uvádí použití syntetických makromolekulárních látek, používaných v praxi v padesátých letech. Součástí práce je obrazová příloha dokumentující retuš nástěnných maleb.
The comparison of materials and techniques used for retouching of wall painting in the 20th century in Czech lands
Keywords: restaurování nástěnné malby; retušování; Brandi, Caesare; 20. století