Možnosti využití teorie podobnosti pro hodnocení některých vlastností silničních vozidel - Tesař, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2002)
Rozbor možností využití teorie fyzikální podobnosti pro hodnocení vlastností vozidel, které jsou ovlivněny větším množstvím základních parametrů. Jako příklad je uvedena stabilita vozidla v zatáčce. Pro tento příklad je provedena rozměrová analýza, ze které vyplývají bezrozměrné parametry. V souladu s teorií fyzikální podobnosti jsou tyto parametry modifikovány na tvar, který má jasný fyzikální význam. Pomocí těchto modifikovaných parametrů je pak možné vzájemně porovnávat takové vlastnosti vozidel, které nelze vyjádřit jednou veličinou. Aplikace teorie fyzikální podobnosti dává možnost hodnotit a porovnat takové vlastnosti vozidel, které jsou závislé na větším počtu základních veličin.
Keywords: Silniční vozidla; hodnocení vlastností; teorie podobnosti; využití