Toxoplazmóza a neurologické poruchy - Koláčná, Tereza (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce se zabývá prvokem Toxoplasma gondii především ve spojení s neurologickými poruchami, které může způsobit. Toxoplazmóza je velmi časté parazitární onemocnění, které je způsobeno prvokem Toxoplasma gondii. Prevalence v České republice se pohybuje kolem 25 %. Onemocnění má většinou benigní průběh, ale mohou nastat i závažné komplikace u přenosu zmatky na plod nebo vdůsledku reaktivace latentní infekce u imunodeficitních osob. Nejčastější způsob nákazy se jeví konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa. Stanovení diagnózy probíhá na základě serologických metod, například ELISA.
Toxoplasmosis and Neurological Disorders
Keywords: Toxoplasma gondii; infekce; neurologické poruchy; imunokompromitovaní jedinci; Toxoplasma gondii; infection; neurological disorders; immunocompromised individ