České menšinové školy na Žamberecku (1904 - 1938) - Mědílková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývá vznikem a fungováním českých menšinových škol a také školní i mimoškolní činnost učitelů, kteří na nich působili. Velice komplikovaný byl vznik těchto škol za Rakousko-Uherska, kdy největší podíl na jejich vzniku měla Ústřední matice školská a ve sledované oblasti také Národní jednota severočeská. Po vytvoření Československé republiky se situace pro vznik českých menšinových škol výrazně zlepšila, což dosvědčuje i oblast Žamberecka.
Czech Minority Schools in the Region of Žamberk (1904-1938)
Keywords: česká menšinová škola; česká menšina; Žamberecko; česko-německé vztahy; czech minority school; czech minority; the region of Žamberk; czech-germany relations