Tradice vesnické prózy v současné české literární tvorbě - Husáková, Anna (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalárská práce sleduje prostor a proměnu vesnice v průběhu tří století, od 19. do 21., prostřednictvím vybraných děl. Teoretická část vymezuje skutečný vesnický prostor, aby bylo možné jej porovnat s podobou v literárních dílech, kontext tvorby a přibližuje základní pojmy, které jsou klíčové pro analytickou část práce - interpretaci vybraných děl. V rámci interpretace jednotlivých děl jsou sledovány prostor, téma, narativní způsoby, postavy a žánrové zařazení. Umělecké zpracování děl v adaptacích rozvíjí interpretované literární aspekty.
The Tradition of Village Prose in Contemporary Czech Literature
Keywords: tradice; Světlá, Karolina; vesnice; topos; žánr; tradition; Světlá, Karolina; village; topos; genre