Vliv alkoholu na disoluční chování matricových tablet na bázi karagenanu - Navrátilová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá matricovými tabletami na bázi karagenanu a chitosanu s účinnou látkou tramadol hydrochlorid a působením alkoholu na uvolňování této účinné látky. Cílem práce bylo prostudovat vliv alkoholu na mechanismus a rychlost uvolňování léčiva ze studovaných matricových tablet a prokázat možný "alcohol-induced dose dumping" efekt. Metodou přímého lisování byly připraveny 4 formulace matricových tablet s obsahem 50 a 79 % komponent tvořících polyelektrolytový komplex (chitosan a karagenan) a s různým poměrem těchto komponent. S cílem prostudovat vliv alkoholu na tvorbu polyelektrolytového komplexu a následně na rychlost a mechanismus uvolňování modelového léčiva ze studovaných tablet byly provedeny disoluční testy v médiu bez alkoholu a v médiu s obsahem 40 obj. % alkoholu. Množství uvolněné účinné látky bylo stanoveno pomocí UV/VIS spektroskopie. Na základě získaných disolučních profilů byl vyhodnocen vliv přítomnosti alkoholu v disolučním médiu na mechanismus a rychlost uvolňování modelového léčiva tramadol hydrochloridu ze studovaných formulací.
The effect of alcohol on the dissolution behaviour of carrageenan based matrix tablets
Keywords: karagenan; matricové tablety; prodloužené uvolňování; tramadol hydrochlorid; alcohol-induced dose dumping efekt; disoluční testování; carrageenan; matrix tablets; prolonged release; tramadol hydrochloride; alcohol-induced dose dumping effect; dissolution testing