Studium podmínek fotokatalytického odstraňování E. coli z vody - Stephányová, Karin (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce je zaměřena na fotokatalýzu, a na faktory, které ji ovlivňují. Byl zkoumán vliv použitého druhu fotokatalyzátoru (P25, AV01, P90 a PRETIOX CG300) na účinnost odstranění methylenové modři z modelových prostředí. Nejúčinnější z testovaných fotokatalyzátorů byly P25 a AV01, nejhorších výsledků bylo ve všech případech dosaženo s PRETIOX CG300. Dále bylo zjištěno, optimální množství použitého fotokatalyzátoru je 1 g/l při intenzitě míchání 500 ot/min. Nejvyšší účinnosti odstranění bakterií Escherichia coli samotnou fotokatalyzátoru bylo dosaženo s fotokatalyzátorem P25, nejvhodnějším prostředím byl fyziologický roztok. Dalšího zlepšení účinnosti odstranění bakterií Escherichia coli bylo dosaženo za použití kombinace fotokatalýzy s peroxidem vodíku.
Study Of Conditions For Photocatalytic Removal Of E. coli From Water
Keywords: fotokatalýza; optimalizace podmínek; Escherichia coli; methylenová modř; photocatalysis; optimization of conditions; methylene blue