Sulfátová várka ihličnanového dreva s antrachinónom - Szabo, Martin (Univerzita Pardubice, 2009)
Vsádkové sulfátové várky smrekových pilarských štiepok boli uskutočnené v laboratórnom varáku, ktorý obsahoval šesť tlakových nádob. Prvá časť experimentom bola venovaná vyšetrovaniu jednak závislosti stupňa delignifikáce na H-faktore pre konvenčnú várku a jednak vplyvu prídavku antrachinónu na dosiahnutý stupeň delignifikácie buničiny uvarenej pre rovnaký H-faktor 357 h. V druhej časti experimentov, kedy sulfátové várky boli uskutočnené s dávkou 0,08 % antrachinónu, bol sledovaný vplyv prídavku buď sulfitového výluhu, alebo bieleho luhu do antrachinónovej suspenzie na kappa číslo uvarenej buničiny, výťažok a množstvo neprevarov.
Sulphate cooking of softwood with anthraquinone
Keywords: sulfátová várka; smrk; antrachinon; kappa číslo; kraft pulping; spruce; anthraquione; kappa number